Babykamer, Kinderkamer, Musthaves, Tips & Stories

Waar heb je hydrofiele doeken voor nodig? 6 handige tips!

Hydrofiele Doeken - Swaddle Doeken - Inbakerdoeken - Waarvoor Nodig - Zonbeschermingsdoek - Afdroogdoek

Hydrofiele doeken zijn onmisbaar voor als je een kindje krijgt. Een echte MUST HAVE met grote letters, want je kunt de babytijd echt niet door zonder deze doeken.

Wat zijn hydrofiele doeken nu eigenlijk?

Hydrofiele doeken zijn gemaakt van zachte luchtige stofjes, zoals katoen of een katoen bamboe mix. De stof is erg fijn en zacht voor het babyhuidje, waardoor je ze ook zo veelzijdig kunt inzetten. De luchtigheid van de stof is ook een groot voordeel, straks vertellen we je waarom.

Daarnaast zijn de doeken in vele maten verkrijgbaar. Je hebt washandjes, doeken van 80×80 cm groot tot aan doeken van 150×150 cm groot. Ook vind je ze van verschillende merken in vele kleuren en prints. Genoeg keuze dus!

En niet onbelangrijk, ze zijn enorm duurzaam. Je doet er lang mee, ze blijven mooi van stof en slijten nauwelijks.

Lees ook: Hoeveel hydrofiele doeken heb je nodig?

Waar heb je hydrofiele doeken voor nodig?

We geven je 6 opties waar je ze voor kunt gebruiken.

  1. Baby afdroogdoek

Door de zachte en luchtige structuur zijn de doeken perfect om je baby’tje mee af te drogen. Als ze zo klein zijn, is hun huidje nog erg gevoelig. Niets fijner om dan juist een zachte hydrofiele doek te hebben die goed absobeert en geen vocht achterlaat in de plooien van het babyhuidje. Vooral de bamboe (mix) doeken kunnen zijdezacht aanvoelen.

De washandjes kun je goed gebruiken voor in het badje.

Tipje: wil je ze zo zacht houden? Doe ze dan na het wassen even in de droger. 

2. Aankleedkussenhoes beschermer

Heb je net zo’n super mooie aankleedkussenhoes, dan wil je natuurlijk niet dat je baby erover spuugt of nog erger, de spuitpoep eroverheen poept. Deze gele poep krijg je er niet zo gauw uit (ik weet het uit ervaring; ultieme tips zijn welkom!).

Ideaal is het dan ook om je aankleedkussenhoes te beschermen met een hydrofiele doek. Zo bescherm je je hoes en hoef je niet bij elk ongelukje de hele hoes te verschonen. Hup, hydrofiele doek eraf en een nieuwe erop.

3. Spuugdoek

Vooral als je baby’tje nog erg klein is, kan hij/zij behoorlijk spugen na de borst of fles. Ook dan wil je natuurlijk je kleding, boxkleed of babynestje beschermen. Ideaal om dan een doek onder zijn of haar hoofdje te leggen of juist een hydrofiele spuugdoek over je schouder (of die van je gasten).

4. Borstvoeding privacydoek 

Als je borstvoeding geeft, dan komt het vast wel eens voor dat je in het openbaar moet voeden. Voel jij je prettiger als je daarin wat privacy hebt, dan is een hydrofiele doek de ideale beschermer. Leg je kindje aan de borst, en leg de doek er vervolgens overheen. En het handige is, je hebt deze doeken waarschijnlijk altijd mee onderweg, dus heb je ook altijd een privacydoek bij je.

5. Zonbescherming 

We hebben deze ertussen gezet, juist om de doek niet te gebruiken als zonbescherming. Waarom niet? Ondanks dat de stof van hydrofiele doeken luchtig is, is deze niet genoeg beschermend tegen de uv-stralen van de zon. Daarnaast kan achter de doek enorm veel warmte ontstaan, wat uiteraard niet goed is voor je kleintje. Een mooi alternatief zijn de doeken van Dooky Universal Cover (goedgekeurd door stichting veilig kind). Ze bieden voldoende bescherming tegen de zon en houdt je kindje luchtig.

Let wel op; bij (heel) warm weer is het af te raden om de doek als volledige zonbescherming te gebruiken, het kan dan namelijk heel heet worden onder de doek, met alle gevolgen van dien.

Je hebt hiervoor bijvoorbeeld clips van Lodger (bekijk ze op Bol.com) om ze vast te houden aan de maxi-cosi of kinderwagen.

6. Swaddle doek

Je kunt de grotere hydrofiele doeken ook gebruiken als swaddle doek. Dit houdt in dat je je baby inbakert waardoor hij of zij niet zijn handjes in het gezicht kan doen (hier worden ze vaak wakker van). De meeste baby’s worden hier erg rustig van en het kan ’s nachts ter bescherming van het gezichtje zijn, omdat babynageltjes zo scherp zijn, dat ze zichzelf weleens openkrabben.

Je hebt hiervoor tegenwoordig ook ideale inbakerdoeken of slaapzakjes voor die je niet zelf hoeft te ‘binden’. Bekijk hier wat inspiratie.

Op basis van deze informatie; hoeveel hydrofiele doeken heb je dan eigenlijk nodig? Dat antwoord vind je in dit blog. 

Ook nog een leuke tip: gebruik je de doeken niet meer? Dan zijn ze ook goed inzetbaar als schoonmaakdoeken of ideaal om je haren te drogen. De grote doeken van 120×120 cm of 150x150cm kun je heel goed bij je kind gebruiken als handdoek voor na het douchen of zwemmen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *